Your cart

PROGRAM KONFERENCJI
CONFERENCE PROGRAM

18 września 2025/September 18, 2025
8.15-9.30Rejestracja/Registration
9.30-10.00Otwarcie konferencji/Opening ceremony
10.00-12.00Wykłady przewodnie. Część I/Keynote lectures. Part I
prof. Isao YoshinoKaizen w firmie Toyota/Kaizen in Toyota Company
prof. Louise ManningBezpieczeństwo żywności w świecie BANI/Food safety in a BANI world
prof. Jan FrickJakość 5.0: Produkty i usługi zorientowane na zrównoważony rozwój/Quality 5.0: Sustainability-Oriented Products and Services
prof. dr hab. Elżbieta SkrzypekJakość 5.0 w czasach BANI/ Quality 5.0 in the times of BANI
prof. dr hab. inż. Zbigniew KłosOd świata BANI do świata BANIL/ From the BANI world to the BANIL world
12.00-12.30Przerwa kawowa/Coffee break
12.30-13.30Sesja plenarna I/Plenary session I; Moderator – prof. dr hab. Elżbieta Skrzypek
prof. dr hab. Alina Matuszak-Flejszman dr inż. Beata Paliwoda Uniwersytet Ekonomiczny w PoznaniuEfektywność środowiskowa organizacji – w aspekcie BANI/ Environmental efficiency of organizations – in the aspect of BANI
dr hab. prof. PB Wiesław Urban Politechnika BiałostockaDynamika angażowania pracowników jako klucz rozwoju ciągłego doskonalenia w organizacjach/ How to approach the journey of continuous improvement in organizations: the dynamics of engaging employees
dr hab. prof. UMCS Agnieszka Kister Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w LublinieRola wydatków na opiekę zdrowotną w kształtowaniu wyników opieki zdrowotnej w krajach Unii Europejskiej/ The role of healthcare expenditure in shaping healthcare outcomes in European Union countries
dr hab. prof. UEW Piotr Rogala dr hab. prof. UEK Sławomir Wawak Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu„Hej, przydałoby się takie och i ach” – czyli o ciągłym doskonaleniu w sektorze hotelarskim/ “Hey, it would be good to have such an oh and ah” – continuous improvement in the hospitality industry
13.30-13.45Przerwa kawowa/Coffee break
13.45-14.30Plenary session II/ Sesja plenarna II; Moderator – prof. dr hab. inż. Alina Matuszak-Flejszman
dr hab. prof. UMG Aleksandra Wilczyńska Uniwersytet Morski w GdyniCzy produkcja miodów bez mikroplastiku jest możliwa?/ Is it possible to produce honey without microplastics?
dr hab. prof. UWM Joanna Katarzyna Banach Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieZarządzanie jakością miodów w obliczu złożoności i niestabilności – innowacje i wyzwania w świecie BANI/ Quality management of honey amid complexity and instability – innovations and challenges in the BANI world
dr hab. prof. UWM Anna Sylwia Tarczyńska Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieOcena ryzyka jako podstawa ostrzegawczego informowania o alergenach pokarmowych/ Risk assessment as a basis for warning information about food allergens
Dyskusja i pytania /Discussion and questions
14.30-15.15Lunch and coffee/Lunch i kawa
15.15-16.30Plenary session III/ Sesja plenarna III; Moderator – prof. dr hab. inż. Zbigniew Kłos
dr inż. Anna Dobrowolska Politechnika WrocławskaKoszty jakości w erze Jakości 5.0/ Quality Costs in the Era of Quality 5.0
Dr inż. Bartosz Spychalski Uniwersytet Kaliski im. Prezydenta Stanisława WojciechowskiegoLean Management w Świecie 4.0/ Lean Management in World 4.0
prof. dr hab. Alina Matuszak-Flejszman Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu dr Sebastian Łukaszewski Akademia Nauk Stosowanych w KoninieZrównoważone zarządzanie wybranych banków komercyjnych w Polsce/ Sustainable management of selected commercial banks in Poland
dr Marta Tutko Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w LublinieStudium definicji kultury jakości opracowanych przez polskich badaczy: przegląd zakresu literatury/ A Study of the Definitions of Quality Culture Developed by Polish Researchers: A Scope Review of the Literature
Dyskusja i pytania /Discussion and questions
19.00-23.00Bankiet/Official conference dinner Hotel Focus, Gdańsk Wrzeszcz, Nad Stawem 5
19 września 2025/ September 19, 2025
9.30-9.45Otwarcie II dnia konferencji/Opening of the II day of the conference
9.45-11.30Prezentacje przedstawicieli praktyków/Practice representatives presentations; Moderatorzy – prof. dr hab. Małgorzata Z. Wiśniewska, dr hab. inż. prof. PG Piotr Grudowski
Dagmara Trawińska, Quality Director, Flex, Tczew
Tomasz Grybek, Management Board Representative for Food Quality and Safety, Coldstore, Gdańsk
Małgorzata Koniuszy – Prezeska/CEO, Koniuszy Happy Work Culture, Lębork
Anna-Maria Wiśniewska – Prezeska/CEO, Wizerunek w Social Media, Gdynia
Dyskusja i pytania /Discussion and questions
11.30-12.00Agata Włodarczyk, HR Specialist, Flex, Tczew Konkurs dla uczestników konferencji/ Competition for conference participants
12.00-12.15Przerwa kawowa/Coffee break
12.15-13.40Sesja plenarna IV/Plenary session IV; Moderator – dr hab. prof. PB Wiesław Urban
dr Paulina Nogal Uniwersytet GdańskiKwestia jakości a odpowiedzialność prawna producenta/ The issue of quality and the legal liability of the manufacturer
dr Katarzyna Skrzeszewska Uniwersytet Morski w GdyniPostrzeganie przyszłości pracy w zawodach mobilnych i wymagających wysokiego zaangażowania w kontekście modelu BANI/ Perceptions of the Future of Work in Mobile and High-Commitment Professions in the Context of the BANI Framework
dr inż. Katarzyna Włodarska Uniwersytet Ekonomiczny w PoznaniuKontrola jakości z wykorzystaniem technologii NIR w aspekcie zrównoważonego rozwoju – przykład roślinnych zamienników mleka/ Quality control using NIR technology in the context of sustainable development – the case of plant-based milk alternatives
Mgr Agnieszka Jarecka ORLEN S.A. / Politechnika ŚląskaMetoda oceny strategii zarządzania infrastrukturą badawczą w świecie BANI – studium przypadku/ A Method for Evaluating the Strategy of Managing Research Infrastructure in the BANI World – A Case Study
dr inż. Krzysztof Wójcicki Uniwersytet dr inż. Beata Paliwoda dr hab. prof. UEP Justyna Górna dr Marcin Szymkowiak dr inż. Marta Biegańska Ekonomiczny w PoznaniuPolski przemysł opakowaniowy na drodze do Gospodarki 5.0/Poland’s Packaging Industry on the Road to Economy 5.0
Dyskusja i pytania /Discussion and questions
13.40-14.00Zamknięcie konferencji/Closing ceremony
14.00Lunch